PneumoniaPneumonia este o boala care apare la nivelul plamanilor, fie din cauza unui virus, fie din cauza unei bacterii sau a unui alt germen. In lume, la fiecare 20 de secunde un copil moare din cauza pneumoniei, tocmai de aceea afectiunea trebuie privita cu cea mai mare seriozitate de parinti.

Simptomele pneumoniei

Adesea, pneumonia este confundata cu o raceala, deoarece simptomele ei sunt tusea, eventuala febra, starea de oboseala, slabiciunea fizica, frisoanele, dificultatea de respiratie si durerile in piept. La copii poate aparea si respiratia rapida, astfel ca parintii trebuie sa mearga de urgenta la spital pentru a depista cauza acestor simptome.

Efectele pneumoniei netratate

O pneumonie netrata poate avea efecte devastatoare in organismul pacientului. Insuficienta respiratorie este o consecinta a pneumoniei netrate, deoarece organismul nu mai primeste suficient oxigen.

Pleurezia sau apa la plamani si empiemul pleural sau puroiul dintre pleure sunt alte doua efecte ale pneumoniei netratate sau tratate insuficient.

Septicemia este si ea o consecinta a pneumoniei ignorate, intrucat este permisa intrarea germenilor din plamani in sange. Septicemia poate duce la insuficienta cardiaca si renala, artrita si pericardita.

In acelasi timp, septicemia pe fond de pneumonie poate provoca si meningita. Aproximativ 50% dintre copiii care fac meningita in acest mod pot deceda, din cauza acumularii de lichid cefalorahidian la nivelul creierului.

"Septicemia e foarte grava si nu se opreste doar la plamani, ci la toate organele vitale, de la cord, rinichi, pana la sistemul nervos central. Acesta bacterie, numita pneumococ, cauzeaza boli grave, cu sechele definitive", sustine Mihaela Balgradean, seful Sectiei "Pediatrie" de la Spitalul "Marie Curie", conform digi24.ro.

Incepand din acest an, vaccinul pneumococic, care previne bolile pneumococice, a fost introdus in programul national de imunizare.

Sursa: http://www.sfatulmedicului.ro