Tel +40 21 211 81 33

Bine ati venit!

Algocalmin 1g/2ml (solutie injectabila)

Fii primul care scrie o recenzie acestui produs

Compozitie
2 mililitri soluţie injectabilă (o fiola) conţin metamizol sodic anhidru 1 g sub formă de metamizol sodic monohidrat 1,05 g şi excipient, apă pentru preparate injectabile.

ACEST MEDICAMENT SE ELIBEREAZA DOAR IN FARMACIE PE BAZA DE PRESCRIPTIE MEDICALA. Se recomanda citirea cu atentie a prospectului sau a informatiilor de pe ambalaj. A nu se lasa la indemana si vederea copiilor. A nu se depasi doza zilnica recomandata!

Acest produs il puteti achizitiona si din:

Disponibilitate: In stoc farmacie ( 0 buc )
Ultima actualizare: 28 ianuarie 2015

5,92 Lei
Zentiva

+4 021 211 81 33
+4 0371 155 991

Acest produs poate fi returnat in termenii prevazuti de lege.

Se recomanda citirea cu atentie a prospectului sau a informatiilor de pe ambalaj.


 

 

Click aici pentru completarea unui sondaj statistic privind cercetarea comportamentului online de cumparare de medicamente

Descriere produs

Detalii

Compozitie
2 mililitri soluţie injectabilă (o fiola) conţin metamizol sodic anhidru 1 g sub formă de metamizol sodic monohidrat 1,05 g şi excipient, apă pentru preparate injectabile.

Grupa farmacoterapeutica
Analgezice si antipiretice, derivaţi de pirazolonă.

Indicatii terapeutice
Metamizol sodic este indicat în: dureri acute severe posttraumatice sau postoperatorii, dureri colicative, dureri de cauza tumorală şi alte dureri severe acute sau cronice, atunci când alte mijloace terapeutice nu sunt indicate.
De asemenea, metamizolul este indicat pentru combaterea febrei, atunci când aceasta este refractară la alt tratament.

Contraindicatii
Hipersensibilitate la metamizol sau la oricare dintre componenţii produsului, antecedente de reacţii alergice la derivaţii de pirazol, intoleranţă la antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS), afectiuni ale măduvei hematopoietice, antecedente de agranulocitoză, deficit de glucozo-6-fosfat dehidrogenază, porfirie acută, sugari cu vârsta sub 3 luni sau cu greutate sub 5 kg, insuficienţă cardiacă severă.

Precautii
Reacţiile adverse pot fi reduse la minimum prin utilizarea celei mai mici doze eficace pentru cea mai scurtă perioadă necesară controlării simptomelor.
Acest medicament poate provoca fenomene alergice de tip anafilactic, mergând până la agranulocitoză sau şoc. Înaintea începerii tratamentului este necesară o anamneză atentă privind eventualele afecţiuni alergice, precum şi antecedentele de alergie la derivaţii de pirazol sau la salicilaţi.
În cazul pacienţilor cu risc crescut de şoc anafilactic, produsul se va administra numai dacă este absolut necesar, după evaluarea atentă a raportului risc potenţial/beneficiu terapeutic şi sub strictă supraveghere medicală.

Deoarece agranulocitoza apare în mod neaşteptat şi este independentă de doză şi de durata tratamentului, în cazul apariţiei febrei, anginei şi/sau ulceraţiilor bucale sunt obligatorii întreruperea imediată a tratamentului şi efectuarea urgentă a hemogramei. Continuarea administrării creşte riscul de deces.
În cazul tratamentului de lungă durată trebuie controlată periodic hemograma.

Interactiuni
Asocierea metamizolului cu alte medicamente cunoscute ca mielotoxice nu este recomandabilă.
Derivaţii de pirazol pot prezenta interacţiuni cu captoprilul, litiul, metotrexatul şi triamterenul. Metamizolul poate să modifice eficacitatea antihipertensivelor şi diureticelor (cu excepţia furosemidului). Deoarece metamizolul poate să scadă concentraţia plasmatică a ciclosporinei, aceasta trebuie monitorizată în cazul utilizării concomitente a celor două medicamente.

Datorită eventualelor incompatibilităţi se recomandă ca produsul Algocalmin 1 g/2 ml să nu se amestece cu alte medicamente fără verificarea prealabilă a compatibilităţii.
Medicamentul se poate amesteca cu soluţii saline sau glucozate izotone şi cu soluţie Ringer lactat.
Soluţiile obţinute au stabilitate limitată, de aceea trebuie administrate imediat după preparare.

Atentionari speciale
Riscul de şoc anafilactic este mai mare la pacienţii cu astm bronşic alergic, rinită alergică şi urticarie.
Medicamentul poate provoca hipotensiune arterială, uneori severă (mai ales în caz de injectare intravenoasă prea rapidă), hipotonie, hipovolemie, deshidratare, instabilitate hemodinamică, şoc hemodinamic, hiperpirexie. În caz de hipotonie şi instabilitate hemodinamică, doza pentru o dată nu trebuie să depăşească 1 g metamizol sodic şi trebuie injectată lent
La pacienţii cu antecedente de hipertensiune arterială şi/sau insuficienţă cardiacă congestivă uşoară până la moderată, sunt necesare monitorizare şi recomandări adecvate, deoarece raportările au arătat că tratamentul cu AINS se asociază cu retenţie lichidiană şi edeme.
Medicamente precum Algocalmin 1 g/2 ml se pot asocia cu un risc uşor crescut de apariţie a atacului de cord ("infarct miocardic") sau a accidentului vascular cerebral. Riscurile de orice tip sunt mai probabile la doze mari şi în cazul tratamentului de lungă durată. Nu depăşiţi doza şi durata recomandate pentru tratament.
Dacă aveţi probleme cardiace, accident vascular cerebral în antecedente sau consideraţi că aţi putea fi în situaţie de risc din cauza acestor afecţiuni (de exemplu, dacă aveţi hipertensiune arterială, diabet zaharat, valori crescute ale colesterolului sau sunteţi fumător) trebuie să discutaţi despre tratament cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul.

Sarcina si alăptarea
Studiile preclinice efectuate la animale cu doze mari de metamizol au pus în evidenţă efecte teratogene. La făt există riscul afectării hematologice. Administrarea metamizolului înainte de naştere poate provoca închiderea prematură a canalului arterial. Ca urmare a datelor prezentate, administrarea metamizolului este contraindicată în primul şi în ultimul trimestru de sarcină; în trimestrul al doilea se poate utiliza numai dacă este absolut necesar.
Metaboliţii medicamentului sunt eliminaţi în laptele matern; datorită riscului mielotoxic, în următoarele 48 ore după administrare se întrerupe alăptarea.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Administrat în dozele recomandate, metamizolul nu are efecte asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Doze si mod de administrare
Adulţi şi copii peste 15 ani: doza uzuală este de 500 - 1000 mg metamizol sodic (1/2 - 1 fiolă) injectată intramuscular sau intrvenos lent, o dată pe zi. Dacă este necesar, administrarea se poate repeta, fără a depăşi 2,5 g pentru o dată şi 5 g pe zi.
Copii între 1 şi 14 ani: doza uzuală este de 6 - 16 mg metamizol sodic/kg şi zi, injectată intramuscular sau intravenos lent.
Copii între 3 şi 11 luni: doza uzuală este de 6 - 16 mg metamizol sodic/kg şi zi, injectată intramuscular.
Administrarea parenterală de Algocalmin 1 g/2 ml trebuie efectuată cu pacientul în decubit şi sub supraveghere medicală.
Injectarea intravenoasă trbuie făcută foarte lent: 500 mg metamizol sodic (1/2 fiolă) pe minut, pentru a scădea riscul reacţiilor hipotensive şi a permite întreruperea imediată a administrării în caz de apariţie a semnelor şi simptomelor de reacţie anafilactică sau anafilactoidă.

Pacienţi cu insuficienţă renală sau hepatică
Deoarece la pacienţii cu insuficienţă renală sau hepatică eliminarea metamizolului este întârziată, nu trebuie administrate doze mari. În cazul unui tratament cu durată scurtă nu este nevoie să se reducă doza. În ceea ce priveşte tratamentul de lungă durată, nu există suficientă experienţă; se recomandă evitarea administrării îndelungate la această categorie de pacienţi.

Vârstnici
La pacienţii vârstnici sau la cei cu stare generală alterată trebuie luat în considerare faptul că atât funcţia renală cât şi cea hepatică pot fi afectate. Este necesară administrarea dozelor minime eficace. Reacţiile adverse pot fi reduse la minimum prin utilizarea celei mai mici doze eficace pentru ceamai scurtă perioadă necesară controlării simptomelor.

Reactii adverse
Reacţii anafilactice şi anafilactoide
Metamizolul poate provoca rareori reacţii anafilactice sau anafilactoide, cu evoluţie gravă.
Acestea pot să apară imediat după administrare, dar şi la câteva ore după aceea (în general, ele apar în prima oră după administrare). Reacţiile anafilactice se manifestă prin dispnee acută, chiar apnee prin bronhospasm şi edem laringian, hipotensiune arterială mergând până la colaps, urticarie etc. Evoluţia poate fi rapid letală dacă nu se face tratamentul adecvat în timp util.
Reacţiile anafilactoide constau în apnee (prin spasm bronşic şi edem laringian) şi/sau colaps.
Crize de astm
Apariţia crizelor de astm a fost observată la pacienţii cu astm la AINS.
Tegumente şi mucoase
Pot să apară urticarie, erupţii maculopapuloase şi cazuri izolate de sindrom Lyell sau de sindrom Stevens-Johnson.
Cardiovasculare
Apariţia reacţiilor hipotensive este corelată cu doza; riscul este mai mare în cazul injectării intravenoase rapide. Reacţiile adverse raportate în asociere cu tratamentul cu AINS au fost edemul, hipertensiunea arterială şi insuficienţa cardiacă.
Medicamente precum Algocalmin 1 g/2 ml se pot asocia cu un risc uşor crescut de apariţie a atacului de cord ("infarct miocardic") sau a accidentului vascular cerebral.

Modificări hematologice
Rareori, pot să apară leucopenie şi foarte rar, agranulocitoză sau trombocitopenie. Principalele manifestări în caz de agranulocitoză sunt febra, angina ulcero-necrotică şi hemoragiile. Hemograma arată dispariţia aproape totală a granulocitelor, iar în măduvă se constată blocarea maturării la nivelul promielocitelor. Apariţia acestor manifestări impune întreruperea imediată a tratamentului cu metamizol sodic.
Renale
Foarte rar, pot să apară insuficienţă renală acută sau nefrită interstiţială, însoţită uneori de sindrom nefrotic cu proteinurie.

Supradozaj
În caz de supradozaj acut s-au semnalat: greaţă, dureri abdominale, afectarea funcţiei renale şi, rareori, simptome la nivelul sistemului nervos central (vertij, somnolenţă, comă, convulsii), scăderea tensiunii arteriale până la şoc şi tulburări de ritm (tahicardie).
După administrare de doze foarte mari, eliminarea unui metabolit netoxic (acid rubazonic) poate determina colorarea în roşu a urinii.
Dacă administrarea de metamizol este recentă, se pot încerca măsurile uzuale de micşorare a absorbţiei (lavaj gastric, respectiv administrare de cărbune medicinal). Metabolitul principal (4-N-metilaminoantipirina) poate fi îndepărtat prin hemodializă, hemofiltrare sau hemoperfuzie.
Atât tratamentul intoxicaţiei cât şi prevenirea complicaţiilor necesită internarea intr-o unitate de terapie intensivă.

Pastrare
A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj (după EXP).
A se păstra la temperaturi sub 25 gradeC, în ambalajul original.
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere.
Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Ambalaj
Cutie cu 5 din sticlă brună, cu inel de rupere sau cu punct de rupere, a câte 2 ml soluţie injectabilă.
Cutie cu 10 fiole din sticlă brună, cu inel de rupere sau cu punct de rupere, a câte 2 ml soluţie injectabilă.

Informatii aditionale

Informatii aditionale

DCI METAMIZOLUM NATRIUM
Substanta activa Metamizol sodic
Prezentare CUTIE X 5 FIOLE DIN STICLA BRUNA CU INEL DE RUPERE X 2 ML SOL. INJ.
Producator Zentiva
Disponibil in Farmacia Pharmalife
Forma farmaceutica Solutie injectabila
Prescriptie medicata P-RF - Medicamente si produse medicamentoase care se elibereaza in farmacii pe baza de prescriptie medicala care se retine la farmacie
Calea de administrare Administrare intramusculara
Lista medicamente Sublista C3 Grad de compensare 100%
Firma - Tara producatoare ZENTIVA S A

Recenzii

Scrieţi o recenzie

Doar vizitatorii inregistrati pot scrie recenzii. Va rugam sa va logati sau sa va inregistrati